Beställ nyttigare mat till festen

Catering som tjänst har ökat i popularitet och det är förståeligt. Dels så får man välsmakande mat, dels så har man numera ett större urval där rätter från jordens alla hörn går att beställa och dels så är det heller inte så dyrt. Adderar man dessutom möjliga extratjänster så är det ytterligare en förklaring till varför fler storstadsbor väljer catering vid fester och tillställningar; storstadsbor som har en lite stressigare tillvaro än vad personer i mindre städer har.

Men: är varje tillställning en fest? Det är lätt att tro det sett till hur vi äter idag. Det är inte bara catering vi talar om här, men vi återkopplar gärna till den stressiga tillvaron som en del av förklaringen till varför våra matvanor blivit så pass påtagligt mycket sämre. För; där vi förr åt sämre mat - ofta godare - då det verkligen var fest så äter vi idag sämre mat hela tiden. Det är ett problem som måste lösas. Vi måste börja se det lagade målet mat som någonting av värde igen - inte som någonting som stjäl tid från andra saker. Om inte annat så för våra barns skull.

Med tanke på att barnfetman ökar även i Sverige så måste foten sättas ner. Vårt råd är att man således börjar tänka till och vi uppmuntrar alla att dels laga bättre mat och dels - då det väl handlar om fest - kanske ser över de nyttigare alternativen som finns. Vegetarisk catering är idag lika stort som vanlig sådan och rätterna som erbjuds är ofta betydligt mer spännande. Ett sunt val!

Inte bara fetma - en tandläkare slår larm

Fetma är ett stort problem. Faktum är att vi numera äter snarare än svälter ihjäl oss. Fler dör idag av fettrelaterade sjukdomar än av svält; något som borde få varningsklockorna att ringa kraftigt bakgrunden. Det i kombination med nästa stora larm borde få samtliga att inse vilka faror som lurar i den snabba maten, all läsk, att socker och allt godis som vi stoppar i oss.

Frågar du en tandläkare idag så kommer denne att säga att det finns tydliga indikationer på att vi är på väg nedåt igen. Efter år av bättre kvalitet på våra tänder så verkar kurvan ha planat ut och det finns en risk i att den tar fart åt motsatt riktning. I Stockholm kan man dessutom se en tydlig skillnad mellan olika orter. Tyvärr mellan fattiga och rikare sådana.

Dåliga tänder är socialt stigmatiserande

En tandläkare i Bromma kan se hur patienter - unga och barn - har ungefär samma kvalitet på sina tänder som barn i motsvarande ålder hade för några år sedan. En tandläkare i Tensta däremot larmar om att karies är 30 gånger vanligare.

Det tyder på att tänder - tyvärr - återigen är på väg att bli en klassmarkör: trots att barn i Sverige har rätt till fri tandvård oavsett var man bor. Här krävs det tydligare information om vad som gäller - hur borstar man tänder, varför, när och under hur lång tid? - samt, som sagt, ett kraftfullt tag gällande kosten.

Slår en tandläkare larm - ja, då är det dags att lyssna och agera som ett enda, homogent samhälle. Tänderna är så pass viktiga för alla. Sämre sådana kan vara socialt stigmatiserande och detta utöver de hälsofarliga aspekter de för med sig.

Läs mer om tandvård.

29 Aug 2018

Välkommen till mat- och cateringsbloggen

Få matnyttiga tips och ny inspiration till din företagsfest, möhippa eller någon annan festlig tillställning. Vi tipsar om alltifrån  bra mat till trendiga saker att göra på ditt event. Vi rekommenderar även bra firmor som du kan vända dig till för att underlätta för- och efterarbetet på din fest eller ditt event på företaget.