Hur viktigt är det att äta lunch?

Är du en person som kastar i dig en macka vid datorn? Som ibland glömmer att äta överhuvudtaget? Eller som kanske småäter mest hela tiden och aldrig blir riktigt hungrig? Dags att tänka om.

Om det finns möjlighet på ditt jobb, vilket det bör finnas, om det är en schysst arbetsplats, se till att äta lunch nån gång mitt på dagen. Är ditt jobb så stressigt så att du inte hinner ta den där pausen efter halva arbetsdagen, bör man protestera. Det är inte rimligt att man går och står och arbetar i kanske åtta timmar utan återhämtning. Det kommer förr eller senare märkas på ett negativt sätt. Det kan påverka hälsan och det kan påverka arbetsprestationen. En paus, då man samtidigt äter ett mål mat, tänker på annat, umgås med kollegor, vilar lite, är välgörande. Det skapar lugn, det skapar goda relationer på jobbet, det ger ny energi och koncentration.

Äta lunch ute?

Med äta lunch ute, menar man ofta lunch på restaurang. Det blir en verklig avkoppling, det är en ny miljö, du blir serverad eller hämtar själv, oavsett är det en paus. Ibland får man inte till det, man kanske inte hinner, man kanske har med sig matlåda. Det är okej, självklart, men att då och då se till att ta sig tiden att äta på lunchrestaurang kan vara väl värt det. Det skapar en liten gyllene kant på arbetsveckan. Det minskar stressen att alltid se till att ha mat med sig. Det blir ett tillfälle att få frisk luft, byta miljö och prova något nytt i matväg. Beroende på var man arbetar har man kanske turen att det finns många lunchrestauranger att välja på. Lunch i gamla stan är ganska rekommenderat. Eller så har man ett favorithak, dit man alltid går.

Lunchpaus lika med minskad stress

Idag vet vi att stress i regel är mycket negativt för oss, och att det i längden är rent skadligt. Hur ska man då undvika det i vardagen? Inte helt enkelt, när det hela tiden verkar bli ökade krav på oss. Både från arbetsgivare men också från oss själva. Vi ska hinna med så mycket, vi ska prestera så bra, både på jobbet och som individer, hemma och på fritiden. Vi har potentialen, vi kan klara väldigt mycket, men vi behöver återhämtning. Ett sätt att ge sig själv den återhämtningen är att se till att ta den där lunchrasten och göra något bra av den.

2 Mar 2020

Välkommen till mat- och cateringsbloggen

Få matnyttiga tips och ny inspiration till din företagsfest, möhippa eller någon annan festlig tillställning. Vi tipsar om alltifrån  bra mat till trendiga saker att göra på ditt event. Vi rekommenderar även bra firmor som du kan vända dig till för att underlätta för- och efterarbetet på din fest eller ditt event på företaget.