Mat från olika länder

Det finns många sätt att njuta av världens kulturer även på hemmaplan. Ett sätt kan vara genom den goda maten. Att njuta av dofter och smaker i en autentisk miljö gör upplevelsen speciell.

När det kommer till mat har nog många sin speciella favoriträtt. Kanske är det skandinaviska kökets köttbullar med mos och lingonsylt som är det bästa man vet. Kanske grillspett med tzatziki från Grekland eller en spansk paella. Idag har vi fått en hel del influenser från världens alla hörn pga flera nationaliteter flyttat till skandinavien och givetvis för att vi reser mera. Många ingredienser och rätter har blivit så vanliga att vi tänker på dem som “svenska”. En knöl som funnits med länge är potatisen. Den känns väldigt svensk men kommer faktiskt ursprungligen från sydamerika. Så är det även med många maträtter som vi snabbt kommit att anamma som våra egna.

Kryddor från det asiatiska köket

En matkultur som blommar upp och bara växer och växer är de asiatiska köken. Ett av dessa kök är det libanesiska. Det är faktiskt så att Libanon hör till Asien trots att man oftast tänker på mellanöstern när man pratar om landet. Precis som andra kulturer har även detta kök inspirerats av andra länder varav ett av dem är Libanon. I matlagningen använder man mycket bladpersilja, mynta, olivolja samt en krydda som heter sumak. Det är torkade sumak bär som används som ersättning för citron. Givetvis hittar du även kryddor som kryddpeppar, ingefära, koriander och spiskummin.

Att njuta av libanesisk mat

Att samlas runt mat är något vi människor har gjort sedan urminnes tider. Att få umgås i en avslappnad miljö med vänner och familj har en stor betydelser för vårt sociala samspel. Det libanesiska köket serveras som Meze. Meze som betyder att vi delar på ett flertal olika smårätter. De kan vara både varma och kalla. Här hittar du bland annat hummus en kikärtsröra med sesam pasta som gärna avnjuts med en bit bröd. Fattoush, en kryddig grönsallad med rostat libanesiskt bröd och många flera kalla rätter. Varmrätterna kan bestå av exempelvis stekta kycklingvingar, fyllda ostknyten, falafel och mycket mer. Visst är det skönt att sätta sig ner vid dukat bort och bara njuta utan minsta förberedelser. Men vill man istället bjuda hem gästerna, njuta av lugnet, slippa lyssna på sorlet från de andra gästerna. Då kan man alltid beställa catering. Det är om något är lyxigt på riktigt!

26 Feb 2020

Välkommen till mat- och cateringsbloggen

Få matnyttiga tips och ny inspiration till din företagsfest, möhippa eller någon annan festlig tillställning. Vi tipsar om alltifrån  bra mat till trendiga saker att göra på ditt event. Vi rekommenderar även bra firmor som du kan vända dig till för att underlätta för- och efterarbetet på din fest eller ditt event på företaget.