När du ska arrangera en fest

Datumet är satt och planeringen är i full gång. Det är mycket som ska ordnas innan det är dags, alltifrån eventuell lokal till maten och drycken som ska serveras. Ska festen ha något speciellt tema och hur många gäster som väntas komma. Ska barn vara välkomna och ska man vara inne eller ute?

Förberedelser

Det första du behöver bestämma är var festen ska äga rum. En mindre tillställning har de allra flesta hemma om man inte bor i ett stort hus då man även kan ha en stor fest där. Fördelen med en hemmafest är att man redan har allt på plats och inte måste transportera stolar, bord och musikutrustning till annan plats. Nackdelen kan vara att det blir smutsigt efteråt och att man måste städa innan.

Beroende på typ av fest behöver man kanske se sig om efter en lokal att låna eller hyra. Då behöver man undersöka om det finns lediga lokaler i god tid så man inte står utan lokal.

Ett trevligt sätt att bjuda in till fest är att skicka inbjudningskort till alla deltagare. Det går enkelt att beställa på internet eller ännu bättre göra själv. Det ger ett personligt och varmt intryck till festdeltagarna. Men glöm inte att skriva ut datum för O.S.A. 

Ska festen ha något tema?

Är det till exempel ett bröllop är temat givet, annars är det populärt med maskerader där gästerna får klä ut sig. Antingen fritt eller enligt ett visst tema som till exempel 1970-talet, seriefigurer eller liknande. 

Hur tänker man när det gäller mat och dryck? Har man ett tema kan det vara effektfullt välja mat och dryck som hör ihop med temat. Samma gäller dekorationer och dukning och eventuella aktiviteter.  

Mat och dryck

Först och främst, ska man laga maten eller beställa god och lyxig mat via catering? Visst är det trevligt och gott med hemlagad mat men det kräver mycket planering och fixande innan. Även under festen är det stor risk att man som arrangör blir stående stora stunder i köket istället för att umgås och festa med gästerna.

Då är det betydligt lättare att beställa catering. Och oavsett man valt något tema eller inte och om man har något speciellt önskemål på vad måltiden ska innehålla så kommer du hitta ett företag eller restaurang som har just den maten.

Idag finns finns det otaliga cateringföretag som kan leverara till stora sällskap och fester. Det finns till exempel möjlighet att välja medelhavsrätter, asiatisk, mexikansk, italiensk eller såklart svensk mat.

Det vanligaste upplägget är en buffé där gästerna själva tar sin mat. Men det går också att välja en klassisk 3-rätters middag. 

11 Jan 2019

Välkommen till mat- och cateringsbloggen

Få matnyttiga tips och ny inspiration till din företagsfest, möhippa eller någon annan festlig tillställning. Vi tipsar om alltifrån  bra mat till trendiga saker att göra på ditt event. Vi rekommenderar även bra firmor som du kan vända dig till för att underlätta för- och efterarbetet på din fest eller ditt event på företaget.