Så skapar du en mysig uteservering

Har du promenerat på Drottninggatan i centrala Stockholm, stora Avenyn i Göteborg eller på Möllevångstorget i Malmö, har du säkert sett de otaliga uteserveringarna och att de är fullpackade med människor när det är soligt ute? Vi människor gillar ju att sitta ute när vi intar vår mat eller dryck. De flesta restaurangägare har insett det och har därför placerat ut bord och stolar så att deras matgäster ska kunna sitta utanför restaurangen och titta på förbipasserande och de titta på dem.

Det har gjort att de olika restaurangerna har inrett sina uteserveringar på de mest olika sätt. En del placerar endast ut några lätta bord och café stolar i väntan på matgästerna. Andra möblerar med långbord och bänkar. Någon annan med låga soffor och låga bord. Men hur ska man göra för att få maximalt antal matgäster? Finns det några principer som man kan ta till sig som restaurangägare?

Avskärmning

Någon slags avskärmning är nödvändig för de flesta restauranger. Man vill skilja på det allmänna utrymmet på gatorna, och det mer privata som restaurangerna erbjuder. Därför vill restaurangerna helst skärma av antingen med vindskyd eller med att placera ut växt- och blomplanteringar. Man kan även bara ställa snygga vindskydd med insyn så att inte avskärmningen blir för stor och avvisande mot nya gäster, men ändå så att gästerna får skydd.

Blommor

De flesta uteserveringar med självaktning ser till att placera blommor och växter vid sin uteservering, då växterna väsentligt bidrar till en ombonad och hemtrevlig känsla. Utan växter förblir restaurangerna sterila och trista.

Ljus

Att ha sin restuarang i skugga är inte optimalt. Ingen vill sitta utomhus i skuggan, om det inte råkar vara en väldigt het sommardag. Är det så att ens uteplats råkar vara på nordsidan, bör man fixa till uteserveringen, eventuellt med hjälp av belysning som kompenserar det faktum att restaurangen ligger på skuggsidan.

Vindskydd

Ett vindskydd är nödvändigt att ha så att gästerna inte behöver frysa ihjäl i våra nordliga breddgrader. För deras trivsels skull är det viktigt att restaurangerna ombesörjer att de kan hålla sig varma. Antingen bör restaurangen ha vindskydd på restaurangen eller sköna filtar som gästerna kan vira in sig i. I detta sammanhang måste man ju också påpeka allt det är lika viktigt att tillhandahålla gästerna med ett solskydd. Både vindskydd och solskydd bidrar båda till att mysighetsfaktorn höjs betydligt.  En matgäst vill känna sig ombonad, trygg och att det är trivsamt på en plats där de intar sin middag. Ju längre du får gästerna att stanna på din restaurang desto större är ju chansen att konsumerar en hel del hos dig. Både du och gästerna vinner på det.

22 Jun 2018

Välkommen till mat- och cateringsbloggen

Få matnyttiga tips och ny inspiration till din företagsfest, möhippa eller någon annan festlig tillställning. Vi tipsar om alltifrån  bra mat till trendiga saker att göra på ditt event. Vi rekommenderar även bra firmor som du kan vända dig till för att underlätta för- och efterarbetet på din fest eller ditt event på företaget.