Släng inte fett med diskvattnet!

Har ni matlagning restaurang som behöver daglig rengöring? Det finns krav på att man ska ha en fettavskiljare som separerar fett från avloppsvattnet. Fett som följer med avloppsvatten ut i rören sätter sig som en hinna inuti rören. När det händer återkommande, bildas en fettpropp som stoppar allt vatten från att flöda.

I värsta fall kommer det varken in eller ut något vatten. Då måste man spola rören med hett vatten. Återkommande spolningar med hett vatten blir kostsamt och kräver onödiga resurser. Då är en enkel installation med fettavskiljare den bästa lösningen. Dessutom har storkök och restaurangkök krav på sig att hantera fettet så att det inte åker ut med avloppet. Då är en fettavskiljare den allra bästa lösningen. Enkelt förklarat är det en särskild tank som separerar vattnet från fettet. Fett som blandas med vatten, flyter ovan vattnet, om det får ligga stilla i en tank. Då är det lätt att skilja fettet från vattnet. 

Det kan bildas jätte-fett-klumpar

Någon som såg Youtube filmen om en jätte-fett-klump som hittades i rören under Londons gator. Den var så stor att enda sättet att få bort den var att spränga den. Så stora fettklumpar får vi hoppas inte finns i våra rör i Sverige, men risken är stor om man inte skiljer åt vatten och fett åt. Vi tillagar allt fetare mat. Och får på sätt allt större behov av att rengöra våra kök, kastruller, tallrikar och det vi har i köket så bra det bara går.

Vill man installera fettavskiljare och inte känner till någon organisation som har en sådan, kan man googla fettavskiljare, så lär Google föreslå olika företag som säljer sådana. Då kan du ta kontakt med företagen och be om offert. Då är det bara att syna och jämföra dem med varandra och sedan välja den som passar din verksamhet bäst. Det fett som avskiljs kan återvinnas och fungera i någon fabrik. Det är miljövänligt och skonsamt mot miljön. Djur och natur mår inte bra med en massa fett i avloppsvatten. Det täpper till vattendrag och förpestar livet för vilda djur och fåglar.

Miljövänligt att installer fettavskiljare

En fettaskiljare är miljövänligt då man inte släpper ut en massa skadligt fett ut till våra vattendrag och vilda djur och fåglar som kan ta skada av fettet. Istället kan man återvinna fettet på ett miljövänligt sätt som skonar miljön. Fettet kan återanvändas inom fabriker och vattnet blir renare och lättare att rena.

9 Apr 2018

Välkommen till mat- och cateringsbloggen

Få matnyttiga tips och ny inspiration till din företagsfest, möhippa eller någon annan festlig tillställning. Vi tipsar om alltifrån  bra mat till trendiga saker att göra på ditt event. Vi rekommenderar även bra firmor som du kan vända dig till för att underlätta för- och efterarbetet på din fest eller ditt event på företaget.