Snabbmaten som hittat in på restaurangen och blivit finmat

Äter ni alltid lunchen vid skrivbordet? Gör helst inte det. Vill man prestera bra och orka hela arbetsdagen och dessutom må bra ska ska man unna sig en riktig lunchrast utanför jobbet.

Lunchen är ett jätteviktigt avbrott för att kunna fylla på kroppen med ork och näring, både fysiskt och psykiskt. Man behöver komma ut och röra på sig, speciellt om man som många sitter vid ett skrivbord stora delar av dagen. Att då istället gå ut på en lunchrestaurang och exempelvis äta en hamburgare i Södertälje med sina arbetskompisar är ett jättebra avbrott i arbetsdagen. Idag finns det dessutom gott om både veganska och vegetariska alternativ på de allra flesta lunchrestauranger. Suget efter en god hamburgare tycks heller inte klinga av, utan trenden håller i sig och utvecklas ständigt. En burgare är egentligen bara en biff med bröd, och som det har visat sig går det att variera på hundratals sätt.

Inte alls onyttig längre

Miniburgare, veganburgare, kycklingburgare, fiskburgare och gourmetburgare med kött från en ekologisk gård inte allt för långt borta. De flesta lunchrestauranger har en eller flera burgare på sin meny. Tidigare var det bara snabbmatsställen och ölhaken som serverade hamburgare, men så är det inte längre. Nu snarare tävlar restaurangerna om vem som serverar den bästa hamburgaren, likaså lunchställen. Ofta har restaurangerna sina egna hemliga kryddblandningar, dressingar och såser. Lika vanligt som det är med friterad potatis till är det idag med mer hälsosamma tillbehör. I stället för potatis kan man i många fall välja en fräsch sallad eller andra hälsosamma tillbehör. Även den förut nästan obligatoriska läsken har bytts ut till naturliga fruktdrycker men även mot bra vin.

En bra burgare behöver inte vara gjord på kött

Även om köttkonsumtionen stadigt går nedåt äter vi fortfarande en hel del hamburgare. Det är nog snarare så att vi väljer bättre kött då vi väl äter och väljer bort snabbmatsrestaurangernas processade hamburgare mot lunchrestaurangernas bättre alternativ. Många köttätare äter också mer vegetariska och veganska burgare. Kanske beror det inte bara på miljön utan även på att den vegetariska hamburgaren har utvecklats till något betydligt bättre än dess föregångare? Nu finns det burgare gjorda på exempelvis olika slags bönor, blomkål, halloumi, linser och svamp. Även kryddningen kan variera och det finns även burgare med exempelvis asiatiska, mexikanska och grekiska smaker. Det kommer hela tiden nya varianter av hamburgare och ännu har kärleken för den före detta snabbmaten inte avtagit.

19 May 2020

Välkommen till mat- och cateringsbloggen

Få matnyttiga tips och ny inspiration till din företagsfest, möhippa eller någon annan festlig tillställning. Vi tipsar om alltifrån  bra mat till trendiga saker att göra på ditt event. Vi rekommenderar även bra firmor som du kan vända dig till för att underlätta för- och efterarbetet på din fest eller ditt event på företaget.