Tips när du ska utforma cateringmenyn

Att syssla med catering blir bara vanligare och vanligare över hela landet – oavsett om man bor på Södermalm eller ute på glesbygden. Förutom att det ofta är ganska låga trösklar för att komma igång, och för att marginalerna är ganska höga, är det ett arbete som många helt enkelt tycker är mycket roligt. Att få bestämma en meny som gästerna – ibland kanske tusentals – kan njuta av är en speciell känsla. Pressen kan givetvis upplevas vara ganska stor inför ett större evenemang. Ett mindre bröllop kan man sannolikt vara lugnare för, än om man ska bistå ett större event i Globen strax söder om Södermalm. Därför är det viktigt att man anpassar menyn på ett sätt som gör att alla (nåja, nästan alla) kan njuta av maten som serveras. 

Hur lätt är det att få tag på ingredienserna?

Visst – det kan vara lockande att utforma en riktigt exotisk meny. Det man dock bör ha i åtanke är att alla ingredienser inte är särskilt lätta att få tag på. Det här kan vara särskilt aktuellt att ha i åtanke om det är ett större evenemang som ska cateringen ska göras för. Självklart bör man möta både kund och målgrupp – en trendig start-up på Södermalm kanske önskar sig andra inslag i sin catering än ett föreningsmöte någonstans. Det gäller dock att vara realistisk – vissa ingredienser är helt enkelt svåra att få tag på i ett större antal. Även om det går att få tag på, kan det innebära extra kostnader som du bör kompenseras för. Likaså kan det innebära att mycket mer tid läggs på jobbet i fråga, vilket man givetvis också vill ha kompensering för. Så länge det är möjligt att ordna annorlunda rätter bör du göra det (enligt kundens önskemål), men i så fall behöver sannolikt också priset höjas. 

Priset per portion

Även här är det givetvis kunden som bestämmer. Om en trendig start-up på Södermalm (eller vem som helst för den delen, men för att fortsätta med exemplet ovan) önskar en väldigt annorlunda rätt bör du möta önskemålen. Samtidigt kommer prisjusteringar att behöva göras. Priset per portion är avgörande. Inte bara för kunden och hur mycket denne kan tänkas betala, men också när det kommer till budgetarbete för er som sköter evenemangets catering. Planering är A och O. 

Tiden som spenderas i köket

Vissa recept kräver helt klart betydligt mer arbete än andra. Hur mycket tid som spenderas i köket är något man bör ta hänsyn till när det kommer till kostnadsberäkningen. Vidare kan exempelvis mer personal behövas för att hjälpa till med svåra moment, eller för att hålla maten fräsch medan resterande delar görs klart. 

1 Jun 2018

Välkommen till mat- och cateringsbloggen

Få matnyttiga tips och ny inspiration till din företagsfest, möhippa eller någon annan festlig tillställning. Vi tipsar om alltifrån  bra mat till trendiga saker att göra på ditt event. Vi rekommenderar även bra firmor som du kan vända dig till för att underlätta för- och efterarbetet på din fest eller ditt event på företaget.