Vad vill du ha till lunch?

Var vill du äta lunch? Har du fått den frågan någon gång? De flesta vill ju ganska tidigt bestämma vart man vill gå och äta sin lunch, kanske man är sugen på sushi, pizza, pasta eller varför inte en skomakarlåda? Att äta lunch har ju blivit så vanligt idag. Stiger man upp vid 7 på morgnarna och jobbar fram till klockan är 12, så är de flesta ganska hungriga.

Sverige sägs vara så internationell när det kommer till matkultur. Alla de invandrare som har kommit under årtiondernas lopp har tagit med sig sin mat från sina hemländer. Pizzan kom under 1950- och 60-talet. Kina-maten under 1960- och 70-talet. Amerikansk mat som hamburgare och pommes frites kom under 1960- och 70-talet. Sedan dess har alla världens mat kommit till Sverige.

Vegetariskt och veganskt populärt

Den senaste trenden har verkligen blivit den vegetariska. Den kom ju starkt under 1970-talet, för att sedan bli allt mindre populär under 1980- och 1990-talet, men sedan millnnieskiftet föredrar dagens ungdomar blivit alltmer vegetarisk mat istället för mat med kött i. Alla restauranger med självaktning har numera en vegetarisk meny vid sidan om den vanliga lunchmenyn. Väljer man den vegetariska lunchen kan man få paj med ost, soltorkade tomater, oliver, grönkål, päron och nötter, eller morotssopp med rostade bönor, bönfärsbiffar med ratatouille och pilaffris. Eller vad sägs om halloumiost med spenat, morötter, linser och ris, eller blomkålscurry med quorn, rpstade frön och cous-cous? Var man vegetarian på 1980-talet fick man den mat alla andra fick, minus köttet.

Större fokus på hälsa

Vid sidan om att inte vilja äta kött, av lite olika orsaker, kanske av medlidande med djuren eller för miljöns skull, så har det blivit allt större fokus på den egna hälsan när man väljer mat att äta. man vill kanske ha mer grönsaker men även mat med ingredienser som innehållet någon "superfood", som kanske havtornsbär, ingefära, grönkål och spenat. Vi har alltmer förstått sambandet mellan hälsa och bra mat och vill äta mat som bidrar till ett långt och friskt liv. Till en sådan diet hör definitivt fisk, och fet fisk som till exempel lax, makrill och ål. Med tiden har också allergierna blivit alltfler. Vi är allergiska mot mjölksocker, gluten och olika ingredienser i maten. De flesta lunchrestauranger, till exempel har blivit allt bättre på att alltid servera fräscha grönsaker till lunchen, vilket gör att allt fler äter dessa så vitaminrika grönsakerna.

21 Dec 2019

Välkommen till mat- och cateringsbloggen

Få matnyttiga tips och ny inspiration till din företagsfest, möhippa eller någon annan festlig tillställning. Vi tipsar om alltifrån  bra mat till trendiga saker att göra på ditt event. Vi rekommenderar även bra firmor som du kan vända dig till för att underlätta för- och efterarbetet på din fest eller ditt event på företaget.