Falafel är det välsmakande vegetariska alternativet till kebaben. Måltiden härstammar troligen från Mellanöstern och har berikat Sveriges gatukök och restauranger sedan 1980-talet.
Idag finns den i nästan varenda gatukök i varenda kök. Falafeln. Ofta serverad i en rulle tillsammans med grönsaker, sås av valfri sort, hummus och kanske fetaost. Falafeln består av kikärtor, lök, persilja, koriander och diverse kryddor. Ingredienserna är samlade i bollar som sedermera friteras och får en utsökt krispig och knaprig yta. Falafeln sägs ha sitt ursprung från länderna i Mellanöstern. Det hävdas att de judiska pionjärerna i Palestina redan på 1800-talet tog falafeln till sitt hjärta och har inom Israel betraktats som någonting av en inofficiell nationalrätt. Som bekant stannade dock inte falafeln i Israel och Palestina utan har fått fäste i stora delar av världen, inte minst i norra Europa och framför allt Sverige. Idag älskar svenskarna falafel. Det är ett gott, smakrikt, snabbt och framför allt billigt alternativ till lunch, middag och så kallad “nattmat”.
Svenskarna fick vänta bra mycket längre än de judiska pionjärerna på att få ta del av falafeln och upptäcka dess rikedom. Huruvida var och när den första falafeln såldes i Sverige är oklart och debatteras fortfarande, men flera källor menar att den såldes i Lund 1985. Till Malmö kom falafeln officiellt tre år senare i samband med att en alldeles särskild falafelrestaurang slog upp sina portar för första gången.
Idag, 35 år senare, finns det knappt en stad, ort eller ens en by där det inte finns åtminstone ett mindre gatukök som serverar falafel. Falafeln har blivit ett bra och billigt men framför allt vegetariskt alternativ till den också extremt populära kebaben, som stiftade bekantskap med svenskarna några år tidigare.
Frågan många har ställt sig är var den bästa falafeln egentligen serveras. Många påstår säkert att killen på ens egna lokala kebabhak är den som gör den bästa falafeln, men stämmer det verkligen rent objektivt? År 2008 bestämde sig Malmö för att utnämna sig själva till Sveriges falafelhuvudstad, även om det inte är en titel som erkänts av andra städer och samhällen i Sverige.
Sveriges falafelhuvudstad kanske Malmö var på 1980-talet. Men nuförtiden kan man ju faktiskt få en lika bra falafel i Stockholm som i Malmö eller någon annan stans. Falafel är knappast ett hemligt recept, men fortfarande ofantligt gott och prisvärt.