Har du hört talas om Mårten Gås och en klassisk Mårten Gås-middag? Svaret på den frågan varierar och beror ofta på var i Sverige man bor. Handlar det om att den ställs till en person i Norrland så är chansen till ett nekande svar större än om motsvarande fråga ställs till en person boende i Skåne. Idag är det nämligen primärt i just Skåne som traditionen om att den 10:e november äta en Mårten Gås-middag.
Förr var detta en helsvensk tradition, men i takt med åren så har det mer kommit att bli en skånsk sådan. Närheten till kontinenten är en del av förklaringen till detta. Man firar fortfarande Mårten Gås i exempelvis Tyskland och i Danmark och det gör att Skåne också fortsatt med detta.
Den stora frågan blir naturligtvis vad en Mårten Gås-middag är och varför den firas? Mårten Gås är en kyrklig tradition - som genom åren modifierats - och som kan jämföras med exempelvis vårt ätande av semlor på semmeldagen. Den sker som ett slags avstamp inför en fasta och samma sak gäller också för Mårten Gås. Skillnaden är att man då ska fasta inför julen och att man, istället för bakverk, äter gås och åtnjuter en rejäl brakmiddag med extra allt.
Befinner du dig i Skåne på en traditionsenlig Mårten Gås-middag så handlar det om att en förrätt bestående av svartsoppa ställs på bordet, därefter serveras gås med tillbehör som rödkål, stekt potatis, massor av gräddsås och brysselkål. Som efterrätt kommer sedan en äppelkaka med vaniljsås. Det är en ren njutning och det handlar om en middag där maten aldrig riktigt vill ta slut. En Mårten Gås-middag är definitivt ett test av resåren på byxorna och det är något som bör upplevas på plats i vårt sydligaste landskap. Mårten Gås är en tradition som vi måste hjälpas åt med att bevara: det handlar om en del av vårt kulturarv.